Is een bubbelbad goed voor je gezondheid? 

  • Swimspa’s
  • Spa's

Of je nu spreekt over een spa, bubbelbad of een jacuzzi, één ding hebben ze gemeen: hun ontstaan heeft een medische / helende achtergrond. Door gebruik te maken van waterstralen, luchtbellen en een aangenaam warme watertemperatuur, kunnen een aantal medische pijnklachten aanzienlijk verminderd worden. Ondertussen is een spa veel meer dan dat en zorgt het ook voor mentale verlichting of gewoon pure ontspanning. 

Maar is een bubbelbad altijd even gezond? Wij lichten het voor je toe! 

Een spa-sessie als hydrotherapie  

Gebruik maken van een bubbelbad kan gezien worden als een vorm van hydrotherapie. Dit is een soort fysiotherapie in het water, waarbij je door te bewegen opnieuw kracht opbouwt en je lichaam herstelt, zonder je spieren of gewrichten te belasten. Het warme water van een spa kalmeert de spieren. Hierdoor verlicht het spier- en gewrichtspijnen.  

De massage door de verschillende jets verwijdt bovendien je bloedvaten en versnelt je hartslag, wat zorgt voor een betere bloedsomloop. En dat op zijn beurt zorgt weer voor het pure gevoel van ontspanning dat je ervaart tijdens het gebruik van een spa. Ook krijgen je spieren op die manier meer zuurstof en voedingstoffen aangevoerd en gaat je huid er beter uitzien doordat er makkelijker nieuwe cellen worden aangemaakt.  

Nog een voordeel van spagebruik is dat je er meer door gaat transpireren. Afvalstoffen worden zo sneller uit je lichaam verwijderd. Tip: blijf daarom wel voldoende gehydrateerd wanneer je in je spa zit.  

Zorg voor een degelijk onderhoud van je spa 

Toch is een kwalitatief onderhoud een belangrijk aandachtspunt dat elke spa-gebruiker in acht moet nemen. Want een slecht onderhouden spa, kan weldegelijk negatieve effecten hebben op je gezondheid. Het warme water in je spa is namelijk erg bevorderlijk voor de ontwikkeling van bacteriën, zeker in de openingen en kieren van de jets waar de waterstralen voorbijkomen. Bij een slecht onderhouden spa kunnen legionella of andere infecties niet worden uitgesloten. Maar door een standaard onderhoudsroutine toe te passen en de juiste producten te gebruiken, hoef je je hierover absoluut geen zorgen te maken. We geven je uitgebreid advies en onderhoudstips voor het perfect hygiënisch houden van jouw spa. Hierdoor krijgen bacteriën geen kans! 

Wanneer gebruik je een bubbelbad beter niet? 

In sommige situaties is het gebruik van een spa minder interessant, maar zeker niet af te raden. Bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent. Enerzijds is te lang baden in warme temperatuur niet goed voor de baby, omdat de lichaamstemperatuur dan te hoog wordt – dit is trouwens ook zo bij een gewoon bad. Ook mannen met een kinderwens wordt om die reden aangeraden het spagebruik te verminderen. Het warme water kan namelijk zorgen voor een lagere spermakwaliteit.  

Wanneer kan je best wel even wachten met een verkwikkende spa? Wanneer je last hebt van hart- en vaatziekten laat je je best medisch adviseren. Dit omwille van de invloed op je hartslag en bloeddruk. En ook bij snijwonden of huiduitslag wacht je best tot dit genezen is, alvorens gebruik te maken van het bubbelbad.  

Je kan dus wel stellen dat de effecten van een spa op je gezondheid zeer positief zijn. Wat houdt je dus nog tegen? Kom langs in onze showroom en wij beantwoorden al je verdere vragen!